Mókusőrs kirándulások - 2024

Bird

Merre jártunk legutóbb ?

Szany önkormányzat kisbuszával Ausztriában, Stájerországban, ismét a Stuhlecken, valamint a Grüner See -n (Zöld tó-nál) jártunk.


Az 1782 m magas Stuhleck csúcsára a Rettenegg község előtt 7 km-re, 1372 m magasan található Pfaffensattel parkolóból indulva a szintén 1782 m magasságban, 4 km-es távolságra található Alois-Günter Hausig mentünk fel. Megtaláltuk a bolygók útja tanösvény végén a Plutót.

Utána Stájerország szívében, Bruck an der Murtól nem messze található a Grüner See-n, Ausztria egyik legcsodálatosabb helyén jártunk. A Grüner See Felső-Stájerországban, Tragöß mellett található, a nevét a kristálytiszta, smaragdzöld színéről kapta. A Zöld-tó a búvárok kedvenc helye, amely minden ősszel majdnem teljesen kiszárad. Vizét a tavaszi hóolvadás pótolja, amely elönt egy mélyedésben fekvő rétet, amely a víz zöld színét adja. A kirándulókat ekkor a búvárok váltják fel, akik a víz alatt kirándulnak, a padokon pedig megpihennek. A tó csak nemrég óta ilyen népszerű. 2014 szeptemberében Marc Henauer természetfotós a tónál készített képeivel harmadik díjat nyert a National Geographic fotópályázatán. A hollywoodi színész, Ashton Kutcher a fotók közül egyet feltöltött a Facebookra és így kommentálta: 'real life Atlantis'. Az érdeklődés már ekkor jelentős mértékben megnőtt a smaragdzöld tó iránt, amelyet nem sokkal később egy októberi tévéműsorban Ausztria legszebb helyének is megválasztottak. Így lett az egykori titkos tippnek számító magas-stájerországi tóból egy csapásra kedvelt kirándulóhely és fotómotívum. 2016-tól a környezet védelme miatt megtiltották a búvárkodást a tóban. A tavat tavasszal és ősszel a legkönnyebb megkerülni, ilyenkor még nem árasztja el a víz a sétaútvonalakat. Kényelmes sétával egy óra alatt lehet körbemenni.

A túra időpontja: 2024. március 02.

A túrán készült fotók elérhetők a képekre kattintva:


stuhleck2_2024

Régebbi túráink :