Mókusőrs kirándulások

Bird

2023

Merre jártunk legutóbb ?

A 2023-as évnyitó túránk az odvaskő parkolótól indulva a Witt kilátóhoz vezetett, visszafelé a Széchenyi emlékkő felé a zöld jelzésen jöttünk.

Az Öreg-Kecskeakol-árok és a Kis-Kecskeakol-árok között, Bakonybéltől nyugatra emelkedő hegygerinc északi végén találjuk a Witt Lajos ugodi erdőmérnökről elnevezett kilátópontot. Egy széles, murvás erdészeti úton felkapaszkodva észak-északkeleti irányban a Bakony békésen hullámzó erdőin vezethetjük végig tekintetünket. A panoráma egyik eleme a hegység legmagasabb pontja, a Kőris-hegy, mellette a Parajos-tető és a Tönkölös-hegy háta látszik, sőt tiszta időben a pannonhalmi apátság tornyai is kirajzolódnak.

A Táborhely-hegy fenyvesét elhagyva, még mindig a hegytetőn, de már elegyes erdőben kettős kereszttel ékesített, fekete gránit műemlék, a Széchenyi Zsigmond emlékkő vonja magára a látogató figyelmét.

Emléktábláján az alábbi felirat olvasható: „Táborhely, 1940. január 07. Itt állt az a magasles, amelyről gróf Széchenyi Zsigmond (1898-1967), gróf Esterházy Tamás (1901-1964) meghívott vendégeként 16 vaddisznót és egy rókát ejtett el az uradalom fővadásza, idős Fuchs Antal (1883-1968) által szervezett hajtóvadászaton.”

A túra időpontja: 2023. január 06.


A túrán készült fotók elérhetők a képekre kattintva:


Witt_kilato_2023

Régebbi túráink :